Ura ulkomailla ja kotimaahan paluun jälkeen

 


Ulkomaille muutettaessa puoliso joutuu jättämään usein työnsä kotimaahan. Tutkimusten mukaan kahden uran perheisiin liittyvät ongelmat ovat yksi pääsyy puolison sopeutumattomuuteen. Jos perheessä on lapsia, puoliso haluaa usein jäädä kotiin, mutta lapsettomissa perheissä puolisoa kiinnostaa työskentely kohdemaassa.

Löytyykö kohdemaasta työtä ja miten prosessi tulisi aloittaa?  Mistä löydän työnantajat? Mitä lupia ja asiakirjoja tarvitaan kotimaasta? Tarvitaanko asiakirjojen kääntämistä tai laillistamista?  Miten valmistautua työhaastatteluun?

Entä jos työtä ei löydy, miten voi ylläpitää ammatillista osaamista, jotta paluu takaisin työelämään kotimaahan paluun jälkeen sujuisi ongelmitta?

 

Uuden työn etsiminen kotimaahan paluun jälkeen voi koskea sekä puolisoa että työssä ollutta.  Mistä ja milloin voi aloittaa työn etsimisen kotimaahan paluuta suuniteltaessa?  Mistä löytyy kanavat ja mihin kannattaa ottaa yhteyttä? Tarvitaanko jotain erityistä viranomaisten suhteen?

 

Uraneuvontapalveluihimme kuuluvat mm. seuraavat osiot:

 

Ura ulkomailla

 

- henkilökohtaisten työhön liittyvien arvojen ja päämäärien arviointi

- henkilökohtaisten vahvuuksien ja heikkouksien arviointi

- työnsaantimahdollisuuksien kartoittaminen kohdemaassa

- työnhakukanavien ja verkostojen selvittäminen

- tarvittavat luvat ja asiakirjat

- CV:n päivittäminen kohdemaan kulttuurin/sääntöjen mukaiseksi

- työhaastatteluun valmentaminen

- opiskelu ja ammatillisen osaamisen ylläpitäminen ulkomailla

 

Kotimaahan paluu

 

Kotimaahan palattaessa työnhaku voi olla edessä myös ulkomailla töissä olleella. Työmahdollisuuksien kartoittaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Palveluihimme kuuluvat mm.

 

- työmarkkinatilanteen selvittäminen kotimaassa

- ulkomailla hankittujen ammatillisten ja henkilökohtaisen valmiuksien arviointi

- työmahdollisuuksien ja verkostojen kartoittaminen

- yhteydet viranomaisiin ja työnantajatahoihin

- haastatteluun valmentaminen

- Jos jään työttömäksi - avustaminen yhteydenpidossa viranomaisiin

 

Uraneuvonta voidaan liittää myös osaksi lähtövalmennusta.


Yhteyshenkilö:  marja.saviaro[@)returnticket.fiMarja Saviaro teki aikuiskasvatustieteen lopputyönään tutkielman ulkoministeriön johtotehtävissä työskentelevien urakehityksestä. PD-opintoihin liittyvä opinnäytetyö käsitteli sijoittumista kotimaassa paluun jälkeen.  Lisäksi Saviaro oli mukana kirjoittamassa kirjaa "Uraopas omasta urastaan kiinnostuneille" alueenaan "Töihin ulkomaille" osio.