Ulkomaille muutaa vuosittain yli 8000 suomalaista. Lähtösyitä ei eritellä, mutta yleensä muutetaan joko töiden, opiskelun tai rakkauden perässä. Useimmat haluavat palata takaisin Suomeen jossakin vaiheessa, ainakin joksikin aikaa. Myös Suomeen muuttavien ulkomaalaisten määrä lisääntyy, koska tietyillä sektoreilla on työvoimapula. Sekä maailmalle lähtevät suomalaiset että tänne tulevat ulkomaalaiset tarvitsevat tukea, jotta asettautuminen uuteen kulttuuriin ja aikanaan takaisin kotimaahan sujuisivat mahdollisimman hyvin.
Hallitusohjelmassa esitetään vuodelle 2024 useita muutoksia sosiaaliturvaan. Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee hallituksen esitykset, ja sen jälkeen ne käsitellään eduskunnassa.
Tämänhetkisten tietojen mukaan ensi vuonna mm. työttömyysturvaa ja yleistä asumistukea leikataan. Korotuksia on tulossa lapsilisiin ja yksityislääkärin palkkioista maksettaviin Kela-korvauksiin.
Tarkemmat yksityiskohdat selviävät vasta, kun hallituksen lakiesitykset valmistuvat. Kela viestii muutoksista asiakkailleen aktiivisesti koko syksyn ajan.
Kelan maksamia eläkkeitä (kansaneläke, takuueläke), vammaistukia ja rintamalisiä korotetaan vuoden alussa normaalisti kansaneläkeindeksillä. Korotuksen suuruus selviää 13. lokakuuta, kun Kela vahvistaa, mikä on kansaneläkeindeksi 1.1.2024 alkaen.
Eläkkeensaajan asumistuen määräytymisperusteet vuonna 2024 pysyvät samoina kuin tänä vuonna.
Kelan maksaman työttömyysturvan (työmarkkinatuki ja peruspäiväraha) määrä pysyy vuonna 2024 ennallaan (37,21 euroa päivässä), jos hallituksen suunnittelema indeksijäädytys hyväksytään eduskunnassa.
Työttömyysturvaan valmistellaan monia muutoksia, joista osan on tarkoitus astua voimaan heti vuoden alussa, osan vasta myöhemmin. Ensi vuoden alussa työttömyysturvaa hakevilla omavastuupäivien määrä nousisi 5:stä 7:ään. Myös kokoaikatyön päättyessä maksettavat lomakorvaukset vaikuttaisivat siihen, milloin työttömyysturvaa aletaan maksaa.
Suunnitteilla on, että työttömyysturvaan ei enää 1.4.2024 alkaen makseta lapsikorotuksia. Lapsikorotusta on maksettu niille työttömille työnhakijoille, joilla on huollettavana alaikäisiä lapsia. Käytännössä tämä merkitsee noin 10–20 prosentin vähennystä työmarkkinatuen tai peruspäivärahan määrään. Myös työttömyysturvan sovittelu palkkatulojen kanssa muuttuu, kun 300 euron suojaosa aiotaan poistaa käytöstä.
Palkansaajan työssäoloehtoon valmistellaan muutosta, joka on tulossa voimaan syyskuussa. Työssäoloehto pitenisi 6 kuukaudesta 12 kuukauteen. Lisäksi työssäoloehto täyttyisi jatkossa palkkatyöstä saatujen tulojen perusteella eikä enää viikoittaisten työtuntien mukaan, kuten nykyään.
Lapsilisiin suunnitellaan korotuksia, joista osan on tarkoitus tulla voimaan heti vuoden 2024 alussa, ja osan myöhemmin vuonna 2024. Korotuksia on tulossa alle 3-vuotiaasta lapsesta maksettavaan lapsilisään ja lapsilisän yksinhuoltajakorotukseen sekä neljännen ja viidennen ja sitä useamman lapsen lapsilisään.
Lastenhoidon tukiin ei ole tulossa vuoden alussa normaalia indeksikorotusta, vaan tukien määrät pysyvät samoina kuin vuonna 2023, jos eduskunta hyväksyy hallituksen esityksen indeksijäädytyksistä.
© 2017 Business group. All rights reserved | Design by W3layouts