Ulkomaille muutaa vuosittain yli 8000 suomalaista. Lähtösyitä ei eritellä, mutta yleensä muutetaan joko töiden, opiskelun tai rakkauden perässä. Useimmat haluavat palata takaisin Suomeen jossakin vaiheessa, ainakin joksikin aikaa. Myös Suomeen muuttavien ulkomaalaisten määrä lisääntyy, koska tietyillä sektoreilla on työvoimapula. Sekä maailmalle lähtevät suomalaiset että tänne tulevat ulkomaalaiset tarvitsevat tukea, jotta asettautuminen uuteen kulttuuriin ja aikanaan takaisin kotimaahan sujuisivat mahdollisimman hyvin.
Lupaprosessi
Nykyisellään lupien käsittely ja tunnistautuminen ovat siirtyneet edustustoista pääosin VFS Globalin palvelukeskuksiin. Suurlähetystö tai VFS keskus voivat sijaita toisessa maassa, kuin missä hakija vakinaisesti asuu. Pahimpana korona-aikana matkustusrajoitukset olivat suuri haaste, nyt tilanne on jo parempi ja varsinkin erityisasiantuntijat saavat tapaamisaikoja tunnistautumiseen helpommin. Työntekijän mukana seuraa usein myös perhe. On tärkeää, että lupahakemukset jätetään samanaikaisesti, jolloin ne käsitellään myös yhdessä. Jos perheenjäsenet jättävät hakemuksensa eri aikaan, heidän osaltaan lupaprosessi voi kestää 4-7 kuukautta. Työntekijän työmotivaatioon ja viihtymiseen sillä on suuri merkitys.
Kotoutuminen
Ennakkoluulot ja kielimuuri ovat ongelmia, oli sitten kyse korkeasti koulutetusta tai kouluttamattomasta. Yhteydenottojen perusteella yksi suurista ongelmista on yksinäisyys, varsinkin perheettömillä ja ensimmäisten kuukausien aikana, jolloin ei ole vielä ehditty tutustumaan ihmisiin työajan ulkopuolella. Varsinkin he, joilla on aikomus jäädä Suomeen pidemmäksi aikaa, on halu tutustua suomalaisiin – ja sehän ei tunnetusti ole aina ihan helppoa.
Kansainvälinen työympäristö on vaativa monessakin mielessä, sekä työyhteisölle, että tänne tulijalle. Yksi haasteista on, sekä positiivisessa että negatiivisessa mielessä, ymmärtää erilaisesta kulttuurista tulevia ihmisiä, heidän tapojaan, kommunikointityyliään ja tapaansa tehdä työtä. Eri kulttuurin edustajilla voi olla erilaiset käsitykset mm. ajasta, työmoraalista, ristiriitojen sovittamisesta, esimiehen roolista jne. Oppimisen paikka on siis sekä työyhteisöllä että tänne tulijalla.
Miten saadaan Suomesta houkutteleva? Miten osaajat saadaan tänne ja myös jäämään?
1) Lupaprosessia on kehitetty jo paljon. Kehitystyötä tarvitaan asettautumiseen liittyvien asioiden jouduttamiseksi (Maahanmuuttovirasto, DVV, pankit, verotoimisto, Kela, poliisi). Päätösten saaminen kestää vielä luvattoman kauan.
2) Jotta osaajat saadaan myös jäämään Suomeen kotouttamiseen on panostettava lisää.
Keskusteluissa törmää usein samaan asiaan; painotetaan asioita työntekijän näkökulmasta, vaikka työn vastaanottamiseen, viihtymiseen ja tänne jäämiseen vaikuttaa hyvin vahvasti myös perhe ja heidän viihtymisensä.
Marja Saviaro
Return Ticket
© 2017 Business group. All rights reserved | Design by W3layouts